Koivutaimien istutuksesta ylispuuhakkuuseen – koivikon juurelle kasvoi lupaava kuusitaimikko

Seitsemänkymmentäluvun alussa veljekset saivat isältään tehtäväksi istuttaa pieni 0,4 hehtaarin peltoheitto koivulle. Motivaatio oli heikko, kun muutakin mukavaa tekemistä olisi nuorilla miehillä ollut tiedossa. Ei muuta kuin kuokka kouraan ja avojuurisia rauduskoivun taimia jonoon istuttamaan. Liekö kaikki taimet päivän päätteeksi edes taivasta kohden sojottaneet?

Aika kului ja toisesta veljeksestä tuli isäntä. Peltokin muuttui koivumetsäksi ja ensimmäinen harvennus tehtiin itse hankintana sahahommina. Asenteessakin oli tapahtunut suuri muutos, sillä koivukuvio pystykarsittiin hakkuun jälkeen. Pieniä oli koivut vielä, mutta hyvältä näytti.

Koivikkoa on harvennettava riittävästi metsän kasvun varmistamiseksi

Koivikko ennen harvennushakkuuta vuonna 2008.

Vuonna 2008 ostomies järkytti mielenrauhaa, kun halusi kuvion taas harvennettavaksi. Nyt sen teki osaava motomies, ja puut kiikutettiin talvikorjuuna tien varteen. Luoja oli suonut koivikon alle jonkin verran kuusen siemeniä lähikuvion kuusikosta ja syntyneitä taimia koetettiin varoa korjuussa.

Harvan tekivät vai tekivätkö? Vanha totuushan on, että koivikosta hakataan ensin puolet pois, nähdään harvuudesta yöllä painajaisia ja mennään seuraavana päivänä kaatamaan puolet pois.

Harvan tekivät vai tekivätkö? Vanha totuushan on, että koivikosta hakataan ensin puolet pois, nähdään harvuudesta yöllä painajaisia ja mennään seuraavana päivänä kaatamaan puolet pois.

Syksyllä 2017 samainen ostomies kiinnostui kuviosta, vaikka pieni olikin, kun koivujen latvuksista alkoi ”hienot” oksat kadota. Se on yleensä merkki hyvinvoinnin heikkenemisestä. Silloin taaperrettiin taas kuvion sisälle latvuksien kuntoa katsomaan. Koivikko oli 47-vuotias ja sitä olisi voinut vielä kokonsa puolesta muutaman vuoden lihottaa. Alikasvokseksi syntynyt kuusikko oli hyvin kehityskelpoisen näköistä ja koivutukkipuiden poisto oli kompromissi koivutukin määrän maksimoinnin ja taimikon hyvinvoinnin välillä.

Päätöstä helpotti tukkeutunut vanha sarkaojasto, joka olisi hakkuun jälkeen perattavissa. Syksyllä 2017 vettä oli joka paikassa, mutta tällä kuviolla sitä oli jo tulvaksi asti.

Koivikko syksyisessä auringossa ennen ylispuuhakkuun tekemistä.

Ylispuuhakkuu onnistui yli odotusten, kuusitaimikko täydentyy keväällä uusilla taimilla

Helmikuussa 2018, kun maa oli routaantunut, suoritettiin ylispuuhakuu. Hakkuu onnistui yli odotusten. Alikasvoskuusikko saatiin säilytettyä hakkuussa erittäin hyvin. Ajokone hyppyytettiin parempia pakkasia odotellessa seuraavalle työmaalle, ja vasta sitten ajettiin koivut kasalle. Muutaman päivän odotus palkittiin, ja urat jäätyivät riittävästi. Saldona hakkuusta oli n. 60 % koivutukkia joista 15% erikoistyviä.

Ajokoneen poistuttua paikalle saapui samalla viikolla kaivuri avaamaan vanhat sarkaojat. Kaivuuseen maa oli vielä aivan sulaa. Muutamaan reikäpaikkaan maat mättäiksi, ja niihin keväällä laatikollinen tai pari kuusen taimia. Ei muuta kuin uutta puusukupolvea kasvattamaan.

Kuusitaimikko ylipuuhakkuun jälkeen.

Tarinan koivukuvio sijaitsee Kärkölässä.


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

Tyvikoivupäivä Vehmersalmella tarjosi tietoa koivun katkonnasta

Bioenergiatoimituksiin uusia kuljetussuuntia

Työturvallisuus hakkuutyömaalla

Harjoittelijana Koskitukin puunhankinnassa

Ensisykäys puunhankintaorganisaation arkeen

Hyödynnä loistavat korjuukelit

Taimien matka taimitarhalta metsään – kevät ja alkukesä ovat taimien istutuksen kiireisintä aikaa

Tyvikoivun hankkiminen Koskisen ohutvaneritehtaalle

Metsäenergian kuivumisen kannalta takana huippuhyvä alkukesä

Korjuu- ja kuljetusesimiehen työpäivä Heinolan ympäristössä


Muuta tältä kirjoittajalta:

Kesälomalla mopoillen Keski-Euroopassa

Toinen harvennus kärköläläiseen kuusikkoon, jossa olin pikkupoikana heinäpellolla 1973

Koivutaimien istutuksesta ylispuuhakkuuseen – koivikon juurelle kasvoi lupaava kuusitaimikko


Muut linkit:

Harvennushakkuu Uudistushakkuu Metsän istutus ja kylvö